News-Home

ΚΟΛΛΗΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΡΩΝ

Πώς να αποφυγετε τον εγκλωβισμο βορακα και τη δημιουργια πορων κατά την συγκολληση με ηλεκτροδιο.

 

Ο βορακας είναι εξαιρετικα σημαντικος για την συγκολληση, χωρις τη σωστη δημιουργια της προστατευτικης επιστρωσης τα μεταλλα που κολλαμε μπορει να καταστραφουν ή η κολληση μας να μην γινει οσο δυνατη χρειαζομαστε. Παρ όλα αυτά, η κακη προετοιμασια ή λανθασμενη τεχνικη μπορει να προκαλεσει εγκλωβισμο μερους του βορακα μεσα στο τηγμενο μεταλλο. Αυτά τα κομματια βορακα θα δημιουργησουν αδυναμα σημεια στην κολληση, κακο φινιρισμα ή ακομα και πληρη αστοχια.

Αρχικα ας δουμε τι είναι η παστα που σχηματιζεται πανω στα μεταλλα κατά τη συγκολληση. Τη συνανταμε σε ολες τις διεργασιες συγκολλησης με ηλεκτροδιο (ΜΜΑ) αλλα και με συρμα FLUX. Προερχεται από την επιστρωση που βρισκεται πανω στα ηλεκτροδια η οποια κατά τη συγκολληση αντιδρα, απορροφα υγρασια, ανερχεται στην κορυφη του γαζιου και στερεοποιειται. Ο βορακας αντιδρα με το οξυγονο και το αζωτο σχηματιζοντας οξειδια και νιτρικα αλατα. Τα οξειδια με τη σειρα τους αντιδρουν με αλλα στοιχεια όπως το ασβεστιο και το αλουμινιο και παραγουν την παστα. Λογω της χαμηλης της πυκνοτητας σε σχεση με τα μεταλλα, η παστα ανεβαινει στο πανω μερος της ραφης και δημιουργει ένα προστατευτικο στρωμα.

Στην πραξη, αυτό το στρωμα αποτρεπει τη επαφη των μεταλλων με την ατμοσφαιρα και κατά συνεπεια την οξειδωση τους. Χαρη σε αυτόν τον μηχανισμο, η συγκολληση με ηλεκτροδιο ειναι δυνατη σε οποιεσδηποτε συνθηκες και σε οποιοδηποτε σημειο χωρις χρηση αεριου συγκολλησης.

 

Είναι λοιπον σαφες ότι η παστα είναι απαραιτητη και μας βοηθαει να κολλησουμε σωστα. Όταν όλα γινουν σωστα, η παστα στερεοποιειται και αφαιρειται ευκολα πανω από το γαζι μας με ματσακονι ή συρματοβουρτσα. Αν όμως δειτε αλλοιωσεις στην επιφανεια του γαζιου, πολύ πιθανον να εχει εγκλωβιστει υλικο από την παστα μεσα στη συγκολληση. Αυτό μπορει να συμβει γιατι η παστα δεν ανεβηκε στην επιφανεια. Ετσι δημιουργουνται κενα και αδυναμα σημεια χαμηλης συνοχης.

Ενώ είναι ευκολο να εντοπισουμε οπτικα τα σημεια αυτά στην επιφανεια της κολλησης, είναι ακομα πιο επικινδυνη η πιθανοτητα να μεινουν μεσα στην συγκολληση στην περιπτωση που γινουν περισσοτερα από ένα περασματα.  Ο εντοπισμος τετοιων σημειων στο εσωτερικο της κολλησης, απαιτει ειδικο εξοπλισμο και τεχνικες που δεν είναι προσιτοι και προσβασιμοι σε καθημερινους χρηστες. Γι αυτό είναι προτιμοτερο να κανουμε τις απαραιτητες ενεργειες ώστε να μη δημιουργηθουν εξ αρχης.

 

Πως δημιουργειται το φαινομενο εγκλωβισμου βορακα / δημιουργιας πορων μεσα στην κολληση.

 Υπαρχουν πολλες παραμετροι που πρεπει να προσεξουμε ώστε να αποφυγουμε τη δημιουργια τετοιων αλλοιωσεων στην κολληση.

 -σωστη επιλογη τυπου ηλεκτροδιου και συσταση βορακα που αυτό διαθετει (ρουτιλιου, βασικο κλπ)

 -σωστη ρυθμιση της μηχανης ηλεκτροσυγκολλησης, σωστη τεχνικη κατά τη συγκολληση, προετοιμασια και καθαρισμος υλικων

 Για παραδειγμα τα ηλεκτροδια ρουτιλιου, παραγουν πιο ρηχο και πλατυ γαζι με αποτελεσμα να είναι ευκολοτερος ο σχηματισμος της παστας στην επιφανεια.

 Αντιστοιχα, ηλεκτροδια με μεγαλυτερες συγκεντρωσεις ανθρακικου ασβεστιου, λογω αυξημενης υγροσκοπικοτητας και πυκνοτητας, δημιουργουν παστα που μπορει να μεινει μεσα στο μεταλλο.

Επιπλεον, σημαντικο ρολο παιζει η σωστη ρυθμιση ισχυος της μηχανης. Για το λογο αυτό υπαρχουν πινακες προτεινομενων ρυθμισεων για κάθε εφαρμογη. Σε κάθε περιπτωση είναι σημαντικο να γινονται δοκιμες καθως οι οποιεσδηποτε ιδιαιτεροτητες (μεταλλα, ηλεκτροδια, εμπειρια χρηστη κλπ) θα επηρεασουν σημαντικα τις παραμετρους συγκολλησης. Επιπλεον προτεινεται να χρησιμοποιειτε οσο περισσοτερη ισχυ μπορειτε ώστε να είναι ευκολοτερο να σχηματιστει σωστα η παστα. Πχ αν χρειαζεται να μειωσετε τα αμπερ για να κολλησετε ένα λεπτο ελασμα, προτιμηστε λεπτοτερο ηλεκτροδιο.

Πολυ σημαντικη είναι η τεχνικη που χρησιμοποιειτε κατά τη συγκολληση. Σε κάθε περιπτωση πρεπει να γνωριζετε ότι εφ οσον δουλευετε με ηλεκτροδιο ή συρμα flux θα πρεπει να τραβατε την τσιμπιδα απομακρυνοντας το ηλεκτροδιο από την κολληση, αποφευγοντας να ριξετε παραπανω υλικο (και βορακα) μεσα στο γαζι. Επισης πρεπει να φροντισετε ώστε η ταχυτητα με την οποια προχωρα η συγκολληση είναι η σωστη σε σχεση με το παχος ηλεκτροδιου-μεταλλου-ισχυος. Ακομα θα πρεπει να φροντιζετε ώστε η αποσταση μεταξυ ηλεκτροδιου και μεταλλου να είναι σταθερη. Οποιαδηποτε μεταβολη της, μεταβαλλει τα βολτ του τοξου και κατά συνεπεια τις συνθηκες κολλησης.

Τελευταιο αλλα εξισου σημαντικο, είναι το ποσο καλα θα προετοιμασετε τα μεταλλα που προκειται να επεξεργαστειτε. Οποιαδηποτε ανομοιομορφια, σκουρια, χρωμα κλπ στην επιφανεια του μεταλλου, θα επηρεασει την ποιοτητα συγκολλησης. Επιπλεον, σε περιπτωση πολλαπλων στρωσεων θα πρεπει να αφαιρεσετε πολύ προσεκτικα την παστα πριν περασετε το επομενο γαζι.

Συμπερασματικα, η συγκολληση με ηλεκτροδιο είναι μια εξαιρετικα ευελικτη διεργασια, μπορει να μας βοηθησει σε παρα πολύ μεγαλο ευρος εφαρμογων με εξαιρετικα αποτελεσματα, αρκει να σεβαστουμε καποιους απλους κανονες κατά την εργασια μας. Σε κάθε περιπτωση πρεπει να λαμβανουμε υπ οψη μας τους κανονες ασφαλειας και να θυμομαστε ότι η ηλεκτροσυγκολληση είναι μια απαιτητικη εργασια που απαιτει εξοικειωση, εκπαιδευση και γνωσεις ώστε να εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα.