News-Home

Η σωστή επιλογή Ηλεκτροσυγκόλλησης

-Οι σύγχρονες μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης, χρησιμοποιούν εξελιγμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα, προκειμένου να πραγματοποιούν συγκολλήσεις μεταξύ μετάλλων.

-Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή ρεύματος υψηλής ισχύος (έντασης), το οποίο προκαλεί τήξη στο μέσο συγκόλλησης (ηλεκτρόδιο) αλλά και στα υπό επεξεργασία τμήματα (μέταλλα βάσης).

-Οι μηχανές αυτές κατηγοριοποιούνται με βάση τον τρόπο λειτουργίας τους, ο οποίος τις καθιστά καταλληλότερες για συγκεκριμένες εφαρμογές και απαιτήσεις.

-Χρησιμοποιούν εξειδικευμένα αναλώσιμα και περιφερειακά εξαρτήματα που βοηθούν το χειριστή να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Το βασικό χαρακτηριστικό των μηχανών ηλεκτροσυγκόλλησης είναι η αποδιδόμενη ένταση ρεύματος,  που μετράται σε Αμπέρ (Α). Μεγαλύτερη απόδοση σε αμπέρ σημαίνει ότι η μηχανή μπορεί να  χρησιμοποιήσει ηλεκτρόδια μεγαλύτερης διαμέτρου και να πραγματοποιήσει κολλήσεις σε μέταλλα βάσης μεγαλύτερης διατομής.

Εξίσου σημαντικό είναι το ποσοστό απόδοσης της μηχανής. Αναγράφεται ως ένα ποσοστό επί τοις εκατό ενός προκαθορισμένου θεωρητικού χρονικού ορίου λειτουργίας. Το όριο αυτό έχει οριστεί στα δέκα λεπτά της ώρας. Έτσι, μια μηχανή με απόδοση 100% μπορεί να λειτουργήσει για 10 λεπτά χωρίς διακοπή από το θερμικό της διακόπτη, το 60% αντιστοιχεί σε 6 λεπτά κ.ο.κ.

Επίσης με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, οι μηχανές έχουν περιορίσει σημαντικά τον όγκο και το βάρος τους. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει πλέον γίνει καθοριστικό για όσους χρήστες εξαρτώνται από τη φορητότητα της μηχανής και την πρόσβαση με αυτήν σε δύσκολα σημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κυκλωμάτων αυτών είναι τα IGBT που συναντάμε στα νεότερα μοντέλα μηχανών inverter και παρουσιάζει πολύ βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης, μικρότερου όγκου-βάρους και αξιοπιστίας σε σχέση με τα παλαιότερα τύπου MOSFET.

Επιπλέον, η χρήση των κυκλωμάτων αυτών, επιτρέπει στις σύγχρονες μηχανές να λειτουργούν και με τροφοδοσία από γεννήτρια, με την προϋπόθεση η απόδοση της γεννήτριας να καλύπτει την ελάχιστη απαίτηση της μηχανής ηλεκτροσυγκόλλησης σε kVA.

Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό και την ευκολία στη χρήση των μηχανών αυτών. Η ακρίβεια ρυθμίσεων που συντελεί στον ευκολότερο χειρισμό, έχει βελτιώσει την ποιότητα των εργασιών σε επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Αυτό έχει συντελέσει στην πολύ δυναμική εξάπλωση τους και στο χώρο του DIY.

Οι δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης, είναι πρακτικά απεριόριστες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο μηχάνημα για την εκάστοτε εφαρμογή.

Οι μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες, με βάση τον τρόπο λειτουργίας τους : MMA ηλεκτροδίου, MIG σύρματος και TIG ακίδας. 

 

Κάθε τύπος μηχανής έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνη που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.

 

Οι μηχανές ΜΜΑ ηλεκτροδίου είναι εξαιρετικά ευέλικτες, υπάρχουν σε πολύ μεγάλη ποικιλία και μπορούν να κάνουν συγκολλήσεις σε πολύ μεγάλο εύρος μετάλλων και εφαρμογών. Είναι πολύ προσιτές, φορητές και εύκολες στη χρήση.

Οι μηχανές MIG παρέχουν πολύ μεγάλη ευκολία και ταχύτητα συγκόλλησης, με χρήση συρματος flux μπορούν να συγκολλήσουν παντού, ενώ με χρήση αερίου προσφέρουν εξαιρετικά υψηλή ποιότητα συγκολλήσεων.

Οι μηχανές TIG καλύπτουν οποιαδήποτε εφαρμογή υψηλών απαιτήσεων, πρακτικά σε κάθε είδος μετάλλου, με κορυφαίο φινίρισμα και προδιαγραφές  κόλλησης. Πραγματοποιούν και αυτογενείς κολλήσεις και είναι κατάλληλες για όλα τα μέταλλα.